Lomtalanítás a kerületben ekkor

Őrsi Gergely

Idén szeptember 8-16. között kerül sor a II. kerületben a 2024. évi lakossági lomtalanításra.

A MOHU Budapest Zrt. Budapest új hulladékgazdálkodási szolgáltatójaként a törvényi szabályozásnak megfelelően, évente egyszer szállítja el az ingatlanoktól, külön díjazás nélkül a budapesti háztartásokban keletkező nagydarabos lomhulladékot.

A kerületeket a Társaság körzetekre osztotta, amelyekből koncentráltan, egy-egy nap alatt szállítja el a lomokat, gyorsan felszámolva ezzel az akadályt és a piszkot a közterületeken.

Az elszállítást az előző évek gyakorlatával megegyező módon, kizárólag a kihelyezést követő napon végzik a MOHU Budapest munkatársai. A lomok kikészítésének pontos időpontjáról és módjáról a Társaság értesítő útján előzetesen, írásban tájékoztatja az érintett lakosságot, akik a www.fkf.hu oldalon térképen is tájékozódhatnak a lakcímükre vonatkozó pontos lomkikészítési dátumról.

A térkép elérhető a következő linken: https://www.fkf.hu/ii-keruleti-lomtalanitasi-korzetek-2024

Lomtalanítás alkalmával kizárólag a háztartásban feleslegessé vált nagydarabos hulladék (pl. elhasználódott bútorok, ágybetétek, szőnyegek) helyezhető ki.

Továbbra is tilos a lomnak nem minősülő hulladékféleségek kihelyezése, mint pl. a háztartási (kommunális) hulladék, szelektíven gyűjthető csomagolási hulladék (pl. papír, műanyag, fém, üveg), elektromos és elektronikai hulladék, építési és bontási törmelék (pl. mosdókagyló, fürdőkád, csempe és törmeléke, használt nyílászárók), sitt, föld, síküveg, zöldhulladék, textil (pl. ruhanemű), ipari vagy szolgáltatási tevékenységből származó hulladék. Ugyancsak szigorúan tilos veszélyes hulladék kihelyezése.

A MOHU Budapest kéri a lakosokat, hogy:

– a lomot a lakóházuk előtti, hulladékgyűjtő-járműveikkel jól megközelíthető közterületre helyezzék ki;

– ne a parkoló autók mögé pakoljanak, mert úgy a Társaság járművei nem tudják megközelíteni a lomkupacokat (ha lehetséges, a társasházak jelöljenek ki egy-egy helyet, ahová a lakók kihelyezhetik a nagydarabos hulladékokat);

– zöldterületre ne pakoljanak, óvják a környezetet.

Lapra szerelt fahulladékok külön gyűjtése:

Tájékoztatjuk, hogy az idei évtől a fahulladékokat munkatársaink elkülönítetten gyűjtik be a lomtalanítás alkalmával. A fából készült lomok szelektív begyűjtése ugyanis lehetővé teszi ezen értékes anyag hatékony újrahasznosítását, ezért is fontos, hogy a fahulladékokat az egyéb lomoktól elkülönítve helyezzék ki, hogy azokat munkatársaink egyéb körülmények figyelembevétele mellett – lehetőség szerint külön célgéppel – el tudják szállítani.

A fahulladékok közé helyezhető: tömör fa, deszka, léc, forgácslap, lapra szerelt bútorok (a bútor részét képező zsanér, kilincs, fióksín, csavarok benne maradhatnak), OSB-lapok, rétegelt lemez, lapra szerelt faláda, rekesz, raklap.

Kérjük, hogy a fahulladékok közé ne helyezzen kerti zöldhulladékot, nem lapra szerelt bútort, kárpitozott bútort, egyéb anyagot tartalmazó fahulladékot (pl. rászögelt szövet, ráragasztott tükör), MDF/HDF lapot, fa nyílászárót.

A térkép elérhető a következő linken: https://www.fkf.hu/ii-keruleti-lomtalanitasi-korzetek-2024

Idén harmadik alkalommal is szervez a II. kerület veszélyeshulladék-gyűjtést, mejnek tervezett időpontja 2024. szeptember 14. A veszélyeshulladék-gyűjtésről hamarosan bővebb tájékoztatást adunk.


Megosztom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük